Održana radionica pod nazivom “Prava ostalih”

U organizaciji ELSA Mostar na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru,  je u petak 24. veljače 2017. godine održana radionica pod nazivom “Prava ostalih”. Predavač na radionici bio je Jakob Finci, bivši veleposlanik BiH u Švicarskoj i predsjednik udruge La Benevolencija, te aplikant pred Europskim sudom za ljudska prava. 

RADIONICA „PRAVA OSTALIH“- Dana 24.2.2017. god.u Sali treće godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, održana je radionica na temu „PRAVA OSTALIH“ , a predavač je bio Jakob Finci, bivši veleposlanik u Švicarskoj, predsjednik udruge La Benevolencija i aplikant pred Evropskim sudom za ljudska prava , čiji je organizator bila ELSA Mostar. Učesnici su bili studenti članovi ELSA-e Mostar, koji su učestvovali na proteklim projektima. ELSA Mostar je organizacija studenata prava i mladih pravnika koja djeluje na području Mostara i okuplja studente s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“.

U proteklom periodu odbor ELSA-e Mostar proveo je pored ove još niz projekata: projekt studentske prakse u tužiteljstvu, odvjetničkim uredima, Kliniku ljudskih prava, posjetu Ustavnom sudu BiH, Centralnoj banci BiH i Predsjedništvu BiH. Studenti učesnici radionice proširili su svoje znanje o vlastitoj državi te načine na koje ona ako tako možemo reći poštuje i štiti ljudska prava. Gospodin Finci je upoznao studente sa zakonom koji štiti prava ostalih, koji je naža zemlja blia obavezna donijeti jer je bila uslovljena ratifikacijom Konvencija. Studente je upoznao i o samom procesu u vezi njegove aplikacije pred Evropskim sudom, koja je odlukom Evropskog suda spojena u predmet Sejdić-Finci protiv BiH, pri čemu je istakao da On i gospodin Sejdić ni u jednom trenutku nisu bili protiv BiH, već su samo željeli da im se daju odgovori na pitanja koja im nisu bila jasna, a kojima su im bila ograničavana prava samim ustavom BiH. Iako je presuda donešena u korist aplikanata svjedoci smo da i danas nije sprovedena u našoj zemlji,jer za tim nije bilo političke volje.

Gospodin Finci ističe da se uveliko krše prava manjine u BiH, jer su postavljeni visoki uvjeti da bi se neko od garantovanih prava Evropskom konvencijom i samom Ustavom BiH moglo ostvariti, te i da današnja situacija se nije znatno promijenila od donošenja presude u predmetu Sejdić-Finci. Na samom kraju gosp. Jakob Finci je odgovorio na mnogobrojna pitanja koje su mu postavili učesnici radionice te samim tim im pojasnio ono što ih je zanimalo.

Gospodinu Jakobu Finciju dodjeljena je zahvalnica za održano predavanje od predsjednice odbora ELSA-e Mostar Barbare Mijatović. Svi učesnici su dobili potvrdu o učešću na radionici i jednu nezaboravnu uspomenu, te zajedničku sliku s gosp. Fincijem.

Odaberite jezik