Održano državno natjecanje u simuliranom suđenju “Ius versus iustitiam”

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u razdoblju od 5. do 7. lipnja 2023. održano je II. državno natjecanje u simuliranom suđenju pred Europskim sudom za ljudska prava “Ius versus iustitiam”. Na svečanom otvorenju finala nazočne su pozdravili doc.dr.sc. Zlatko Brkić, prodekan za nastavu i studentska pitanja Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru; prof.dr.sc. Vesna Kazazić, pomoćnica rektora za studente, nastavu i pravna pitanja Sveučilišta u Mostaru; Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednica VSTV BiH i Halisa Skopljak ispred Misije OSCE-a u BiH.

Natjecanje je održano u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina , Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Evropska unija u Bosni i Hercegovini . Na natjecanju su sudjelovali studenti pravnih fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, Univerziteta u Zenici, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Tuzli. Natjecanje se odvijalo u dvije faze, izrada pisanih podnesaka i završni usmeni turnir pred sudskim vijećima koje su činili:

▪︎ Zlatko Knežević, potpredsjednik Ustavnog suda BiH

▪︎ Sanela Gorušanović-Butigan, potpredsjednica VSTV BiH

▪︎ Šaban Maksumić, sudac Suda BiH

▪︎ Vesna Jesenković, sutkinja Suda BiH

▪︎ Monika Mijić, v.d. zastupnika Vijeća ministara pred Europskim sudom za ljudska prava

▪︎ Katica Artuković, predsjednica Županijskog suda u Širokom Brijegu

▪︎ Ankica Čuljak, predsjednica Općinskog suda u Ljubuškom

▪︎ Darko Pavlovski i Boris Topić, stručnjaci ispred Misije OSCE-a

▪︎ Franjo Dragičević, viši pravni savjetnik Ustavnog suda BiH

▪︎ Matteo Gadžić, odvjetnik

▪︎ Romana de Vriendt, međunarodna pravna savjetnica VSTV BiH

Pobjednik natjecanja je tim Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ovim putem zahvaljujemo se suorganizatorima, članovima sudskih vijeća, mentorima i natjecateljima, a posebno našim studentima Marijani Artuković, Ivani Rašić i Mati Hercegu koji su idejni kreatori i organizatori ovog natjecanja. Zahvaljujemo i Halisi Skopljak, Šejli Maslo-Čerkić i Dalili Hadžić koje su s našim studentima činili organizacijski odbor natjecanja.

Odaberite jezik